Bagi masyarakat Inuit di Grenland tiada apa yang lebih sedap daripada
menjamah kiviaq di musim sejuk. Kiviaq yang mana merupakan hidangan daging
burung laut yang diperam di dalam kulit anjing laut, telah diamalkan sejak
berabad dulu lagi. Oleh kerana sumber makanan yang terhad pada musim sejuk, kiviaq merupakan salah satu sumber kelangsungan hidup bagi mereka.
Burung Auk |
Untuk
menyediakan hidangan ini, ia memerlukan antara 300 hingga 500 burung Auk yang
lengkap dengan anggota, disumbat di dalam kulit anjing laut yang
telah dijahit seperti beg. Apabila penuh, beg ini akan dijahit tutup dan
diletakkan di bawah timbunan batu sekurang-kurangnya selama 3 bulan untuk
diperam. Ada yang mencecah sehingga 18 bulan. Apabila tempoh memeram sudah
tamat, beg tadi akan dibuka dan daging burung Auk akan dinikmati mentah-mentah.
Kebiasaan semua bahagian burung akan dimakan termasuklah bulu, kaki dan paruh.
Ini kerana lemak yang terdapat pada kulit anjing laut telah melindungi daging burung
tersebut dari busuk dan juga melembutkan daging serta bahagian lain pada burung
tersebut. Kiviaq dianggap sebagai makanan istimewa bagi masyarakat Inuit
terutamanya dalam perayaan dan festival .
No comments:
Post a Comment
thanks for comment!!