|
Fugu |
Di jepun, fugu atau ikan puffer merupakan hidangan yang patut
dicuba. Hidangan ini dikatakan akan menjadi sungguh beracun jika tidak
disediakan dengan cermat. Chef-chef perlu menjalani latihan terperinci dan perlu
mendapat lesen secara rasmi sebelum menyediakan hidangan ini di restoran. Pada peringkat
ujian terakhir dalam mendapatkan lesen menghidang fugu, setiap chef harus makan ikan fugu yang telah mereka
sendiri sediakan. Dikatakan ikan fugu yang tidak disiang dan dikerat dengan
teliti boleh membawa kematian, walaupun setitik toksin dari ikan fugu boleh menyebabkan
pemakannya lumpuh. Ikan fugu mengandungi jumlah racun tetrodoxin yang boleh
membawa maut , terutamanya di bahagian hati, ovari dan juga kulit. Racunnya
boleh melumpuhkan otot dengan teruk sekali walaupun dalam masa itu mangsa dalam
keadaan sedar, dan seterusnya mangsa akan mati kerana kekurangan oksigen. Terdapat
banyak kes-kes kematian disebabkan oleh ikan fugu di jepun.
|
contoh lesen dalam menghidang ikan fugu |
aku belanja makan mau?
ReplyDelete